All history is relevant, but history of technology is most important spunea Melvin Kranzberg, poate cel mai important istoric al stiintei de peste ocean. Cred cu tarie in adevarul maximei lui si sunt convins ca Brasovul are ce povesti si ce arata macar vizitatorilor lui, macar de ar fi aratat doar capitolul I.A.R. Brasov, cea mai titrata uzina de avioane de la noi, ca sa nu ne referim la intreaga industrie de altadata.
Voi scrie despre acest gen de lucruri aici si, cu cat voi primi mai multe comentarii sau simple pareri, cu atat voi fi mai increzator ca nu pierd vremea si ca speranta nu a murit.
miercuri, 9 septembrie 2009
Prima postare
Cand incepi o activitate, un drum nou, este uzual sa iti fixezi cateva repere, sa te hotarasti si sa anunti ce anume doresti sa faci. Asa si cu un blog, spun eu, chiar daca este usor de facut si utilizat, cu cateva click-uri si ceva date despre tine, unde te gandesti ca iti poti publica gandurile, pozele, ideile si unde comunici cu alti oameni, de preferinta cu preocupari apropiate. Acest blog vrea sa fie unul de idei, de cultura, in general, si de cultura tehnica, in special. Daca tema si autorul definesc blogul, atunci nu ma poate reprezenta decat unul care pune in prim-plan preocuparile mele, contactele mele, evenimentele la care particip, cu cateva aprecieri de ordin personal. Sa am si posibilitatea sa primesc comentarii ale celor ce citesc punctele mele de vedere inseamna o sansa nesperata de a ma verifica si a relationa pe temele preferate. Iata, asadar, tema centrala a acestui nou blog: istoria si filosofia stiintei si tehnicii, cu o atentie speciala acordata istoriei tehnicii. De mai multi ani, alaturi de oameni ca Liviu Sofonea, Alexandru Herlea, Elena Helerea, Ioan Goia, Radu Bellu s.a., militez pentru impunerea unei noi discipline universitare numite Istoria Tehnicii, care cu foarte mare greutate isi face drum in lumea noastra, desi in Occident (si mai ales in SUA), este consacrata si bine reprezentata. Apoi, cu aceleasi persoane, ne caznim sa determinam crearea unui Muzeu al Stiintei si Tehnicii in Brasov, dar nu prea ne iese. Am infiintat un ONG, am propus proiectul pe rand, Universitatii Transilvania, Consiliului Judetean Brasov si Consiliului Municipal, care au fost de acord cu propunerea, au votat-o in unanimitate, au semnat cu mare bunavointa un contract de parteneriat public-privat, dar in rest... Ca sa nu mint, Consiliul Municipal Brasov a atribuit o cladire i nteresanta, intr-un parc frumos, dar destul de excentric situata: fosta cantina a Grupului Scolar ASTRA (Steagul Rosu), langa Eurofarm. Din pacate, cladirea parca a iesit de curand de sub bombardament. Nu se face nimic, chipurile pentru ca nu sunt bani (sic!).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu