luni, 24 februarie 2025

Inginerul Iosif Șilimon, proiectant și constructor de avioane, planoare și motoplanoare

Un proiectant și constructor de excepție în domeniul planoarelor și motoplanoarelor  a fost Iosif Șilimon. Împreună cu legendarul Radu Manicatide, a proiectat 40 de tipuri de aeronave, și a realizat peste 1.000, dintre care aproximativ 300 de avioane și circa 700 de planoare si motoplanoare.

Iosif Șilimon s-a născut la 22 iulie 1918 la Cehu Silvaniei, la vremea aceea încă parte a Imperiului Austro-Ungar, și a urmat școala primară și liceul la Satu Mare. În 1937 s-a înscris la Școala Politehnică din București, pe care a absolvit-o ca inginer electromecanic, în specialitatea aeronautică, în 1941. 

Începând cu același an, Șilimon a intrat în activitate la IAR Brașov, la birourile de studii, iar apoi a devenit șef al atelierului de producție avioane ușoare. În 1944, a fost numit șeful secției de montaj, iar după 1945, odată cu transformarea IAR în fabrică de tractoare, a participat la realizarea primului tractor românesc, IAR-22. 

Din 1949, a început realizarea planoarelor de tip IS, proiectând și construind peste 30 de tipuri de planoare și motoplanoare. Șilimon a fost și pilot planorist, luând brevetul în 1944, la Aeroclubul Sânpetru, instruit de Gheorghe Brănescu și Nicolae Blebea, iar in 1947 și brevetul de pilot de avioane gr. II, turism, la Ghimbav, instruit de Petre Ticușan. În 1962, a obținut și titlul de Maestru al sportului pentru planorism

În 1956, a obținut insigna „C” de argint a Fédération Aéronautique Internationale (FAI), pentru performanțele sale în pilotarea planorului. În 1949, a realizat la Sânpetru primul său planor, IS-2, continuând după 1950, la URMV 3 cu IS-3, cu variantele IS-3a, IS-3b, IS-3c și IS-3d, aceasta din urmă fiind realizat în serie și utilizată de Aeroclubul României. 

A fost principalul artizan al reluării tradiției industriale în branșă, la Brașov, respectiv al înființării, în 14 noiembrie 1968, a Întreprinderii de Construcții Aeronautice de la Ghimbav, unde a fost inginer șef și, apoi, din 1980, director tehnic. Pe lângă realizarea de planoare, a proiectat și supervizat construcția avioanelor IS-23 si IS-24. A susținut colaborarea franco-română în construcția de elicoptere, coordonând realizarea, sub licența Aerospatiale, a elicopterelor Alouette și Puma. 

În 1976, a realizat motoplanorul biloc IS-28 M2, care a zburat pe distanța Brașov – Tocumwal  (Australia), pe un traseu de 18.000 km, ceea ce reprezintă o performanță. În 1977, a proiectat și realizat prototipul motoplanorului biloc tandem IS-28 Ml și prototipul planorului biloc de performanță IS-32, cu anvergura de 20 metri. 

Cu planoarele sale biloc IS-28 B2 s-a obținut, în 7 aprilie 1979, recordul mondial de 829 kilometri dus-întors, în Pennsylvania, de către piloții americani Tom Knauft și Robert Tawse.

Una din preocupările inginerului Șilimon a fost și realizarea unor vehicule cu pernă de aer, în scopuri utilitare.

Pentru activitatea sa a primit, în 1960, Diploma „Paul Tissandier” din partea Federației Aeronautice Internaționale. A murit in 8 februarie 1981, la numai 63 ani, fiind înmormântat la Brașov.

A fost profesor asociat la Universitatea din Brașov, la Catedra de Organe de Mașini și Mecanisme și a scris o lucrare de excepție pentru planoriști: „Zborul planorului”, Editura Stadion, Bucureşti, 1971 însumând 365 pagini.  

În plan familial, a avut de făcut față unor încercări uriașe: a asistat, pe rând, la pierderea celor doi fii ai săi, primul, Raul, student la Medicină în București, decedat la cutremurul din 4 martie 1977 și al doilea, Cristian, elev în ultimul an de liceu, pilot planorist, victima unui stupidului accident cu un microbuz a Aeroclubului Sânpetru, în 4 iulie 1978. Are și o fiică, Sonia, care a fost căsătorită cu Călin Gologan, inginer proiectant la ICA Ghimbav până în 1987, în prezent la DASA Ottobrün (München), proiectant al unor avioane ultra-light, dintre care unul extrem de reușit, Pretty Flight.

În semn de recunoaștere postumă a valorii sale în aeronautică, Aeroclubul Teritorial Sânpetru Brașov îi poartă numele, de asemenea și o stradă din municipiul Brașov, în noul Cartier Tractorul, iar o perioadă de mai bine de un deceniu actualul Colegiu Tehnic Transilvania (fost Liceul Hidromecanica) s-a numit tot Iosif Șilimon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu