S-au împlinit, la finele anului trecut, 35 ani de când desfășor o susținută activitate publicistică. Am debutat în presa scrisă în anul 1989, în zilele Revoluției Române, când – manifestând pe străzile orașului și zărind clădirea ce găzduia sediul ziarului local „Drum nou”, oficios al Comitetului Județean de Partid – am avut inițiativa de a intra în localul ziarului și am propus celor prezenți (ziariști cu state vechi în presa comunistă, dintre care îi menționez pe Ioan Popa, Ermil Rădulescu, Alin Drugă, Eduard Huidan, Ștefan Banaru, I.Al. Barbu și Liviu Comșa) editarea unui ziar care să reflecte spiritul anticomunist al manifestanților. D-l Ioan Popa mi-a venit în întâmpinare și mi-a spus că este și în intențiile celor prezenți, iar că numele noului ziar va fi cel al ziarului celebru de odinioară, lansat de George Barițiu; „Gazeta de Transilvania”, domnia sa fiind primul redactor șef. Am scris un articol intitulat: „Tiranul nu mai e!” și care a apărut în primul număr al ziarului, publicat în aceeași noapte la Întreprinderea Poligrafică de pe str. Zizinului, unde am participat la tipărire, și apoi a fost distribuit pe străzile Brașovului în 23 decembrie 1989. Eram în acel moment student în anul al III-lea la Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini a Universității din Brașov, astăzi Universitatea Transilvania din Brașov. În zilele ce au urmat, am mai publicat câteva articole în ziarul respectiv.
Până la sfârșitul anului, m-am numărat printre studenții care au luat inițiativa publicării unei reviste studențești, pe scheletul fostei reviste „Studențimea Comunistă Brașoveană” și astfel a apărut revista studențească „Replica”. Am făcut parte din echipa redacțională împreună cu studenții: Ștefan Ioana (redactor șef), Marius Daniel Popescu, Alexandru Ghiza, Codrin Coman, Dragoș Lipan, Dan Lambuțchi, Florin Florescu și Bogdan Andreescu, ulterior alăturându-se echipei Marius Stoianovici și Răzvan Furnică; colaboratori permanenți au fost: Ioan Big, Cătălin Badea și fotografii Florin Man și Radu Micu. Revista a avut o atitudine netă anticomunistă și anti-Frontul Salvării Naționale, motiv pentru care am avut parte de numeroase șicane din partea unor lideri politici locali ca Emil Stoica și Ion Itu, mergând până la suspendarea temporară a apariției, pe considerentul „lipsei de hârtie de tipar” de la Fabrica Letea Bacău, singurul producător de hârtie de acest tip din România și cel mai important din sud-estul Europei, la momentul respectiv. Revista a continuat să apară până la sfârșitul anului 1990 și a avut un tiraj de 20.000 exemplare.
Pasionat de jurnalism, am devenit membru al Asociației Ziariștilor din România (AZR) – îmi amintesc cu precizie vizitele pe care le făceam la sediul AZR din blocul de pe Calea Victoriei, fost al UGSR – și am urmat secția de presă scrisă a Școlii Superioare de Jurnalistică din București (SSJ), o facultate înființată de această societate profesională, de fapt, prima facultate privată din România, la inițiativa ziariștilor Petre Mihai Băcanu și Sorin Roșca Stănescu, din nevoia de a forma jurnaliști. Între timp am început colaborări cu o serie de publicații periodice, dintre care amintesc: „Avântul” (Brașov), „ASTRA” (Brașov), „Veghea” (București), „Cuget și Veghe” (Făgăraș), „Nu” (Cluj-Napoca), „Cuvântul” (București), „Gazeta de Vest” (Timișoara).
După terminarea facultății, am optat pentru presă, renunțând la o carieră inginerească în Uzina Tractorul Brașov, și m-am angajat redactor la ziarul „Mesager”, editat de Convenția Sindicală Teritorială Brașov (CST), unde am fost coleg cu ziariști cunoscuți în peisajul publicistic brașovean: Marius Petrașcu, Mircea Moga, Ioan Pamparău, Alexandru Țion, Maria Petrașcu, Oltița Stiuj, Ștefan Tudor, Florian Din, Rodica Stânea, Stoica Enache, Călin Piștea, Marius Stoianovici, Dan Lambuțchi, Florin Ghinoiu, Răzvan Razi, Marius Oprea, Alexandru Ghiza, Vasile Mihalache, Octavian Pelin, Electra Baltag (ulterior Ghiza) ș.a. Am scris diverse articole, reportaje, anchete și interviuri în domeniile: social, politic, economic, cultural și fapt divers.
În 1993, după o încercare nereușită de preluare a controlului ziarului de către „lupii tineri” din mâna sindicaliștilor care ne tutelau și care ne îngrădeau într-o oarecare măsură libertatea de exprimare, am ales să plecăm în grup și să înființăm un nou ziar, „Transilvania Expres”, care continuă să apară și astăzi. Grupul ziariștilor fondatori era alcătuit din: Stoica Enache (redactor șef), Horia Salcă (redactor șef-adjunct), Ștefan Tudor (secretar general de redacție), Alexandru Țion, Florian Din, Călin Piștea, Marius Stoianovici, Dan Lambuțchi, Florin Ghinoiu, Răzvan Razi, Marius Oprea, Alexandru Ghiza. Ulterior, ni s-a alăturat și Alexandru Ganea, revenit din București, unde lucrase anterior la Mediafax, iar după 1995, Marius Stoianovici, Dan Lambuțchi și Alexandru Ghiza au părăsit redacția fondând altă publicație. Un număr-semnal al ziarului a apărut în 31 august 1993, iar apoi, de la 1 septembrie a debutat ziarul propriu-zis, care în scurt timp a ajuns în fruntea presei brașovene, zdrobind concurența.
„Transilvania Expres” a devenit curând un trust de presă, luând și o licență de radio (Radio Direct, 105,5 FM) și înființând propria tipografie, TIPOTEX SA (prin achiziționarea primei rotative performante din Brașov, completată ulterior de echipamente offset și accesorii: mașini de fălțuit, biguit, perforat, capsat și broșat). Pentru alte activități (organizare evenimente, acțiuni umanitare ș.a.) a fost înființată și Fundația Transilvania Expres.
O activitate interesantă și deosebit de prestigioasă s-a dovedit a fi, în perioada 1992-1996, colaborarea cu Radio Europa liberă și cu BBC (secțiile în limba română), în calitate de corespondent free-lancer în Brașov, datorată în bună măsură prieteniei cu Marius Oprea și Claudiu Secașiu, ambii brașoveni, ajunși în redacțiile celor două posturi de radio, la București, care m-au recomandat cu căldură. A fost un prilej minunat de a cunoaște personajele din spatele unor voci celebre ca: Neculai Constantin Munteanu, Emil Hurezeanu, Nestor Rateș sau Max Bănuș de la Europa liberă, Christian Mititelu, de la BBC, dar și ziariști mai noi în branșă ca: Radu Călin Cristea, Ion Bogdan Lefter, Sabina Fati, Anca Lăzărescu sau Carol Sebestyen.
În anul 1998, cei de la „Transilvania Expres”, am lansat și un ziar regional, „Transilvania Jurnal”, cu ediții de Nord, Centru și Vest, cu tipărire cotidiană în Cluj, Brașov și Oradea și cu difuzare în întreaga Transilvanie și București, iar la acest ziar am fost redactor șef, colegul Stoica Enache fiind director. Proiectul a fost de prea mare anvergură, astfel că după mai puțin de doi ani a fost oprit de acționarii majoritari.
Am rămas la șefia ziarului până în 28 noiembrie 2003 fiind totodată și editorialistul acestuia, când – în urma unor diferende de natură politică cu Stoica Enache – am părăsit acest cotidian. În paralel, din 1996, am înființat alături de redacție și o editură, numită inițial Editura Invesco Press, iar apoi, din 1997, Editura Transilvania Expres, al cărei director am fost, având atestat de Consilier editorial și atestat de Librar, eliberate de Ministerul Culturii, în 24 iunie 1996. Editura a publicat sub conducerea mea aproximativ 100 titluri de carte, continuându-și existența și după plecarea mea.
Pe lângă cele prezentate anterior, Grupul de Presă Transilvania Expres (GpTEX) a editat încă câteva suplimente cum ar fi: „Business Succes”, lunar, publicat împreună cu Camera de Comerț și Industrie Brașov, la care am deținut funcția de redactor șef, sau „Revista Română de Administrație Publică Locală”, unde am ocupat poziția de redactor șef adjunct. Alte suplimente au fost „Drum Nou”, o publicație ocazională de factură satirică-umoristică, și „Gymnasium”, o publicație destinată elevilor ce se pregătesc pentru admiterea la liceu, la aceasta din urmă am fost coordonator; din colectiv făceau parte Alexandru Țion (redactor șef), profesoarele Maria Chiriță (soția prof. univ. dr. Romulus Chiriță), Dana Munteanu (soția scriitorului Doru Munteanu) și Cozeta Nicoleta Țion (soția criticului literar Alexandru Țion). De asemenea, am editat Anuarul Camerei de Comerț și Industrie Brașov.
Din primii anii de presă, am intrat în contact direct și am întreținut relații profesionale, ce au evoluat ulterior spre amiciție, cu un număr de tipografi: Mihai Țițeiu, Aurel (Relu) Sfetea și Paul Chiriacescu – paginatori, Mihai Curcan și Florin Macrea – culegători/linotipiști, Iulian Ifrimescu și Tokos Adalbert – calandru, Emerich Liptak – rotativă, Szentgyorgyi Zoltan și Jimmy Ungureanu – offset. O mențiune specială pentru corectorii cu care am colaborat strâns, în ordine cronologică: Aura Boriceanu, Ana Duță, Mihaela Gherase, Ileana Gafton, Zamfira Mureșan, Dan Moruzi, Vifor Rotar și Rodica Petrule.
În anul 2002, pe când exercitam mandatul de consilier municipal ales, am fost desemnat prin hotărâre de Consiliu Local (HCL), să fiu coordonator al publicației scoase de autoritatea publică municipală, intitulată „Primăria Brașovului”, de care m-am îngrijit ca redactor șef în perioada 2002 – 2004.
În martie 2004, am înființat pe cont propriu ziarul „Argument”, pe care – în calitate de director fondator – l-am editat săptămânal și l-am finanțat în bună măsură din banii mei, ziar care a apărut până în 2008, când am sistat apariția, din considerente economice. Printre colaboratorii mei apropiați s-au numărat: Iulian Cătălui, Marius Ola, Bogdan Albu, Mircea Brenciu, Paul Mânzală, Dan Sotiriade.
Din anul 2009 (mai precis începând cu 9 septembrie 2009), nu am rămas imun la tentația presei online și al lansat un blog, pe platforma blogspot, accesibil la adresa: https://horia-salca.blogspot.com/, pe care am publicat aproximativ 50 postări.
Paralel cu activitatea de ziarist, care a fost destul de laborioasă, reunind peste 2500 articole publicate, am început să scriu și public cărți, dintre care menționez aici:
A. Unic autor: Colloques gastronomiques. Rayonnement français (Brașov - Sercq - Torquay, 2021), Între Dumnezeu și poporul român (Grinta, Cluj-Napoca, 2013), O istorie a Uzinei I.A.R. Brașov (Editura Universității Transilvania, Brașov, 2006), Contribuții românești în domeniul aviației (Transilvania Expres, Brașov, 2003), Cum mi-l amintesc pe tata (Transilvania Expres, Brașov, 2002), În slujba adevărului: Opinii și documente privitoare la Biserica Română Unită – greco-catolică (Transilvania Expres, Brașov, 2001).
B. Coautor: Alexandru Vaida Voievod, europeanul. 1872-1920, împreună cu Florin Salvan (Biblioteca Județeană „G. Bariţiu”, Brașov, 2002), Alexandru Vaida Voievod. Corespondență 1918-1920, împreună cu Florin Salvan (Biblioteca Județeană „G. Bariţiu”, Brașov, 2002), Muntele Baiul în acte și documente, împreună cu Vasile Oltean (Transilvania Expres, Brașov, 2000).
C. Editor: 1 Decembrie 1918. Studii și evocări (Transilvania Expres, Brașov, 1998), Garda Tineretului Român (Transilvania Expres, Brașov, 1998), Visitor's Guide to Brasov & Poiana Brasov: Practical Guide for Tourists & Foreign Resident, două ediții anuale (Dedier, Brașov, 2003, 2004), Ion Lepădatu – Vechi așezări bârsene: Orașul Zărnești (Transilvania Expres, Brașov, 1998).
Alte activități publiciste includ și numirea nr. 157/19 februarie 1999 ca membru în Comisia Istorico-Arhivistică (împreună cu pr. prof. dr. Ioan M. Bota – președinte, prof. Valer Median, membru) de Cardinal Lucian Mureșan, Mitropolit al Bisericii Române Unite (Greco-Catolică) și Arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia și delegația nr. 160/19 februarie 1999 (semnată tot de Cardinalul Lucian Mureșan) ca reprezentant al Congregației pentru Cauzele Sfinților pentru a studia în Arhivele SRI documentele privindu-i pe episcopii martiri greco-catolici: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și cardinalul Iuliu Hossu, ulterior beatificați de Papa Francisc, în 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății din Blaj.
În perioada 2010 – 2017 am fost lector universitar la Universitatea Spiru Haret București și la Universitatea Transilvania din Brașov, în domeniul științe economice și am predat discipline din domeniul managementului (Managementul transporturilor, Managementul calității, Managementul aprovizionării și desfacerii, Managementul inovării) și am publicat câteva manuale universitare de specialitate, mai ales pentru uzul studenților. Activez periodic și la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, ca Visiting Professor.
În prezent sunt și rezident britanic, îmi desfășor activitatea atât în România, cât și în Anglia, iar ocupația mea principală este aceea de cercetător la Science Museum, unde cercetez arhiva personală a inventatorului româno-britanic George (Gogu) Constantinescu. Între ianuarie 2023 și decembrie 2024 am fost Research Fellow la INTI International University, Nilai, Negeri Sembilan, Malaysia.
Sunt membru al unor societăți profesionale sau savante, dintre care menționez doar Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ), legitimație no. R1464, începând din 15 aprilie 2021.
Referințe despre activitatea mea publicistică se pot găsi și în următoarele lucrări: Valeriu Mangu, Mass-media din România. Catalogul general, ISSN 1223-5091, Sfera, 1998; Who's Who in Science and Engineering 2008-2009, Marquis Who's Who, Inc., 2007; Tiberiu Fărcaș, Colosul cu picioare de hârtie: O istorie subiectivă și ilustrată a presei scrise, 1989-2010, Eikon, București, 2010; Liviu Alexandru Sofonea, Homo Volans. Comentarii la o carte scrisă de Horia Salcă, Editura Sânziana, București, 2020, ISBN 978-606-8747-13-2.
Sper ca informațiile acestea să rămână o consemnare nu atât a unei activități personale, ci mai degrabă a unui fragment din istoria presei brașovene. Este și motivul pentru care am prezentat destul de amănunțit nume de publicații, ziariști, scriitori, ba chiar și tipografi sau corectori, spre aducere aminte.